Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home
Afgelopen

Schrijf de geschiedenis van spektakel- en muziekcultuur!

Heemkunde Vlaanderen i.s.m. Het Firmament & Resonant, het Liberaal Archief en het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. Maurits Gysseling (DSMG)

De geschiedenis van theater, dans, muziek en film spreekt tot de verbeelding. Of het nu gaat om het verhaal van een muziekvereniging, een theatergezelschap of om de geschiedenis van een theater- of concertzaal.

Wie die geschiedenis wil onderzoeken, kan een beroep doen op tal van bronnen: affiches,foto’s, strooibriefjes, ledenlijsten, … Deze cursusreeks leert hoe je op basis van diverse historische bronnen een waardevolle bijdrage kan leveren aan de geschiedenis van de lokale muziekcultuur.

De cursus schetst de grote diversiteit aan theater-, dans-, muziek- en filmerfgoed vanaf 1800 met bijzondere aandacht voor de lokale dimensie (sessie 1). Verenigingen, politieke zuilen, commerciële spelers, repertoire, scenografie, teksten, affiches,publiek ... bieden telkens andere invalshoeken om het verleden bloot te leggen.Je maakt kennis met de vindplaatsen van bronnen, leert de bronnen analyseren en culturele netwerken in kaart te brengen (sessie 2) en je gaat ook zelf concreet aan de slag met de spektakel- en muziekcultuur vanuit een persoonlijke of lokale insteek (sessie 3 en 4). Het hele proces van geschiedschrijving komt hierbij aan bod, van bron tot publicatie.

Doelgroep
Dit is een cursus voor liefhebbers en verenigingen die in het verleden willen graven en opzoek zijn naar nuttige tips, meer achtergrond en kennis van de historische bronnen.

Sprekers
Staf Vos (Het Firmament) en Evelien Jonckheere (Heemkunde Vlaanderen)

Tijdstip
Telkens op donderdagavond van 19u tot 21u30

Uitgelichte projecten

Alle projecten

Met Planidoo organiseer je heel gemakkelijk zelf een super leuk event.