Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Vrijwilligers verwelkomen, briefen en motiveren: tips

Inhoudsopgave

  Een vrijwilliger engageert zich voor je project en verdient alleen al daarom een warme welkom. Hoe voelt hij of zij zich meteen thuis? Hou er rekening mee dat het ook voor hen vaak iets nieuw is en dat het even duurt voordat ze volledig ingewerkt zijn. Hoe pak je dat aan? Wat motiveert hen?

  vrijwillgers2.jpg

  Leer elkaar kennen

  Vrijwilligers die net starten in je organisatie kennen je waarschijnlijk wel op papier. Maar de echte waarden, missie, doelstellingen en het team zelf niet. Neem daarom uitgebreid de tijd om:

  Als er een grotere groep vrijwilligers start, is het ook van belang om individueel te kijken naar interesses en om een persoonlijke klik te maken. Niemand wil zich gewoon ‘een nummer’ voelen.

  Briefen

  Zonder vrijwilligers is je team onvolledig en kom je handen tekort. Niets zo vervelend voor hen als geen achtergrond kennen of geen briefing krijgen. Mensen die naar je event komen, spreken namelijk vrijwilligers dikwijls aan. Het is geen leuk gevoel als ze op geen enkele vraag weten te antwoorden.

  Zorg er dus enerzijds voor dat je heel goed uitlegt waar wat te vinden is, wie er optreedt bijvoorbeeld, wanneer er pauzes zijn voorzien,…Anderzijds leg je heel duidelijk de taken vast van de vrijwilliger. Zo weet de persoon in kwestie waaraan hij zich mag verwachten én voelt hij zich ook een belangrijke schakel in het geheel.

  Vergoeding en agenda

  Maak duidelijke afspraken: krijgt de vrijwilliger een vergoeding ja of neen. Leg vast op welke dagen en waar je zijn of haar aanwezigheid verwacht. Zorg ervoor dat de vrijwilliger(s) de eerste dag altijd een aanspreekpunt hebben. Duid iemand aan waarbij ze terechtkunnen, iemand die de werking van de vereniging/het evenement dus goed kent. Laat ze zeker niet aan hun lot over en vraag zelf ook hoe het gaat.

  Extra’s

  Vrijwilligers vinden het heel fijn als ze een soort van getuigschrift krijgen met het werk dat ze voor het evenement deden. Zeker voor jongeren die nog op zoek zijn naar een nieuwe job, is dit een mooie aanvulling op hun cv. Een goodiebag is natuurlijk ook altijd een leuke herinnering, maar heeft op zich geen toegevoegde waarde.

  Vergeet-me-nietje

  Vergeet niet om vrijwilligers deel te laten uitmaken van een goede eventevaluatie. Hun mening is even waardevol als die van de vaste medewerkers. Sowieso is het aangenaam om te merken dat hun mening en hulp een verschil maakt, ook over dingen buiten het takenpakket. Voorzie eten en drinken voor elke vrijwilliger. Het zou redelijk vervelend zijn als ze dat zelf moeten kopen op je event.

  Motivatie

  Wat motiveert mensen? Dingen die ze goed kunnen, en vaak daarom ook graag doen. Wanneer je vraagt naar de reden waarom de vrijwilliger zich aanbiedt, weet je welke taken hij of zij interessant vindt. Nederlands leren is het doel voor hem of haar? Een taak die vraagt om veel Nederlands te spreken is logischerwijs aangewezen. Het moet haalbaar blijven zodat alles mooi verdeeld is, maar probeer daar in de mate van het mogelijke rekening mee te houden.

  Geef daarnaast elke vrijwilliger voldoende verantwoordelijkheid. Het is een stimulans om taken naar behoren uit te voeren. Een kaartje, een e-mail met een bedanking of een compliment apprecieert iedereen. Om de band tussen de vrijwilligers onderling te versterken, is een teamdag organiseren geen slecht idee.

  In deze brochure van de stad Antwerpen, vind je op pagina 70 een handig schema terug om motivaties te linken aan taken. Hoewel de brochure uiteraard zeer gelinkt is aan Antwerpen, staat er heel veel bruikbare informatie in voor iedereen in Vlaanderen en Brussel. Denk aan sjablonen voor een begroting, draaiboeken, informatie over verenigingen, vzw’s, promotie voor je evenement, etc…

  Meer lezen over de voorwaarden of de verplichtingen van vrijwilligerswerk of hoe je vrijwilligers vergoedt? Je vindt de nodige informatie terug op onze hulppagina onder de rubriek 'medewerkers'.

   

   

  Tips

  1. Planidoo

   Wil je het risico niet lopen om een actie of interessante artikels te missen? Ontvang onze maandelijkse tips in je mailbox!
   Nieuwsbrief