Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Verplichtingen vrijwilligerswerk

Inhoudsopgave

  Verplichte administratie

  De organisatie moet een overzicht bijhouden van de vrijwilligers met de volgende informatie:

  Aansprakelijkheid

  Als de organisatie een vzw, een feitelijke vereniging afhankelijk van een koepel of een feitelijke vereniging met leden is, dan ben je verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als een vrijwilliger schade veroorzaakt bij het uitvoeren van zijn opdracht, dan is hij hierdoor niet zelf burgerlijk aansprakelijk. De verzekering dekt echter geen schade die hij aan zichzelf of aan zijn eigen spullen toebrengt. Wanneer de schade veroorzaakt werd door herhaaldelijke, zware of opzettelijke fouten, zal de verzekering ook niet tussen komen.

  Als de organisatie een onafhankelijke feitelijke vereniging is (de vereniging bestaat enkel uit vrijwilligers), dan draait de vrijwilliger doorgaans zelf op voor de fouten die hij maakt. De organisatie is namelijk niet verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar er is goed nieuws. Onafhankelijke feitelijke verenigingen komen ook in aanmerking voor de gratis vrijwilligersverzekeringen van de provincies. Zo kost het de organisatie niets om deze verzekering toch te voorzien voor de vrijwilligers. 

  Informatieplicht

  De organisatie moet de vrijwilligers op de hoogte brengen van de volgende zaken:

  Hoe de organisatie de vrijwilligers hiervan op de hoogte brengt, mag ze zelf kiezen. Dit kan in de vorm van een vrijwilligersovereenkomst, een pagina op de website, een document dat wordt uitgehangen, …

  Wil je meer weten over de gratis vrijwilligersverzekering die jouw provincie aanbiedt? Kijk snel in de projectomgeving op Planidoo onder Organisatie > Medewerkers > Verzekeringen afsluiten voor je medewerkers. Door je gratis te registreren en in te geven waar jij je activiteit organiseert, krijg je vanzelf de lokale info voor jouw activiteit te zien!

  Evenement aanmaken

  Tips

  1. Planidoo

   Wil je het risico niet lopen om een actie of interessante artikels te missen? Ontvang onze maandelijkse tips in je mailbox!
   Nieuwsbrief