Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Tips voor het gebruik van foto's

Inhoudsopgave

  Foto's zoeken

  Als je op zoek gaat naar een foto op het internet of elders, controleer dan steeds of je de foto vrij mag gebruiken. Gebruik nooit zomaar foto's van internet, de meeste foto's op het web zijn beschermd met copyright en de boetes voor het illegaal gebruiken van met copyright beschermde foto's zijn hoog. Gebruik je het creatieve werk van een fotograaf, informeer je dan bij de fotograaf of je rechten moet betalen.

  Je kan met Google naar foto's zoeken die je kan gebruiken zonder rechten te betalen. Stel Google Search in op afbeeldingen die gelabeld zijn voor hergebruik. Als je de foto's wil aanpassen gebruik dan afbeeldingen die gelabeld zijn voor hergebruik inclusief aanpassing. Je kan dit zo instellen in je search engine.

  google search afbeeldingen

  Wanneer je een leuke foto hebt gevonden die je mag gebruiken zonder rechten te betalen, ga dan ook na onder welke voorwaarden. Bij veel foto's word je gevraagd om de naam van de foto, de fotograaf en de Creative Commons licentie te vermelden met een link naar de originele file, fotograaf en licentie.

  Bij deze foto bv:

  Christina_Novelli_Selfie.jpg

  hoort: "Photo "Christina Novelli Selfie.jpg" by Peter Chiapperino under CC Attr. Share Alike 4.0 Lic."

  Of grasduin eens op websites als istockphoto.com of flickr.com om een leuke foto te vinden. 

  Foto's maken

  Zelf een foto maken kan natuurlijk ook, maar hou rekening met de volgende zaken:

  Foto's bewerken

  Eénmaal je je foto hebt, is de kans klein dat je hem meteen kan gebruiken voor je affiche of event website. Vaak zijn foto's te groot, te klein, te donker, te licht of wil je er maar een deel van gebruiken. Je moet de foto dus nog wat bewerken. Professionele fotografen gebruiken hiervoor software zoals Adobe Photoshop. Beschik je niet over dit programma, dan zijn er ook nog andere opties. Heb je een Mac-computer, dan kan je hiervoor iPhoto gebruiken. Op een PC kan je werken met Microsoft Paint. Online kan je dan weer terecht bij de photo-edit-functie van Google+ of bij Gimp.

  Foto's publiceren

  Ook al heb je zelf de foto genomen en heb jij de rechten op de foto, als er niet-publieke personen herkenbaar op staan, geldt in België nog altijd het "recht op afbeelding" of portretrecht zoals men in Nederland zegt. Niet alleen voor het maken van een foto of beeld van een persoon is toestemming nodig, ook voor het verspreiden van een persoonsafbeelding heb je schriftelijke toelating van de betrokkene nodig. Op Planidoo vind je bij organisatie/auteursrechten een voorbeelddocument waarmee je deze overeenkomst kan regelen.

  Er is een uitzondering op deze regel: wanneer je een foto neemt van een menigte of een menigte filmt, is het niet haalbaar om van alle aanwezigen de toestemming te vragen. Maar als een bepaalde persoon herkenbaar centraal staat in de foto of film van een menigte, zal je toch zijn of haar toestemming moeten vragen. 

   

  Je weet nu hoe je super foto's voor je event krijgt. Met Planidoo maak je in no time een event website, kan je die super foto meteen online zetten en vind je alle nodige voorbeelddocumenten. Schrijf je gratis in, maak een nieuw project aan, vul de gegevens in en enkele ogenblikken later staat je webpagina mét foto online.

  Gratis minisite aanmaken

  Tips