Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Wat is het verschil tussen Sabam en billijke vergoeding?

Inhoudsopgave

  Speel je muziek op je activiteit? Vergeet dan Sabam en de billijke vergoeding niet! 

  Sabam

  De vergoedingen die je aan Sabam moet betalen, gaan naar de auteurs (componisten en liedjesschrijvers), omdat je publiek gebruik maakt van hun werk. Sabam hoef je niet alleen voor live bands of dj's te betalen. Als er muziek hoorbaar is voor publiek, dan moet je langs de kassa van Sabam passeren. Bereken je graag op voorhand hoeveel dit je kan kosten, surf dan naar de website van Sabam. Hier kan je ook je aangifte doen.

  Billijke vergoeding

  Billijke vergoeding betaal je voor het publieke gebruik van het repertoire van producenten en uitvoerende kunstenaars van muziek. Op de website van de billijke vergoeding kan je de aangifte doen en krijg je een idee van de tarieven. Hier gaat het dus om de naburige rechten i.p.v. de auteursrechten.

  Uitvoerend kunstenaar?
  Dit is de vertolker van een creatief werk, diegene die het liedje zingt of speelt dus. Ook deze persoon heeft recht op de uitbetaling voor zijn aandeel in het creatieve proces, als zijn vertolking gebruikt wordt in de publieke ruimte. Die uitbetaling wordt geregeld door PlayRight.

  Producent?
  Dit is de verantwoordelijke van de opname. Ook hij heeft voor zijn werk recht op een vergoeding als het publiek gebruikt wordt. De uitbetalingen voor producenten worden via Simim geregeld.

  De naburige rechten van producenten en uitvoerende kunstenaars van muziek wordt geïnd door de billijke vergoeding. Daarna wordt dit geld automatisch doorgesluisd naar PlayRight en Simim.

  Raadpleeg zeker ook onze handige infographic 

   

  Tips

  1. Planidoo - 2DS vzw

   Stop met zoeken naar informatie, gebruik Planidoo, hét gratis online platform waarmee de organisatie van vrijetijdsactiviteiten en evenementen met familie, vrienden, buren en/of vereniging gesmeerd loopt. Super handig én eenvoudig. 

   Doe meteen mee!

   Eerst wat meer weten over Planidoo? Ontdek hier de TOOLS om van jouw evenement een grandioos succes te maken.