Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Muziek spelen op je evenement - Sabam en billijke vergoeding

Inhoudsopgave

  FlowChart Muziek spelen op je evenement copy.png

  Gezellig, een streepje muziek op je evenement. Maar vergeet niet dat je voor die instant gezapige sfeer ook moet betalen. Speel je achtergrondmuziek, komt een dj plaatjes draaien of boek je een live band op je evenement, dan moet je langs de kassa van Sabam en/of de billijke vergoeding.

  Weet je niet wat het verschil is tussen Sabam en de billijke vergoeding? Dat leggen we je hier uit.

  In welke gevallen je al dan niet een aangifte moet doen of hoe je die vergoedingen moet regelen? We geven tekst en uitleg bij het gebruiken van muziek op je evenement:

  Live muziek vs. opnames van muziek

  De naburige rechten zijn pas van tel als er opnames van muziek gebruikt worden. Daardoor moet je niet altijd de billijke vergoeding betalen voor je evenement. Alles hangt af van hoe de muziek gebracht wordt. Twee voorbeelden om dit even uit te leggen:

  Je betaalt dus nooit billijke vergoeding als er livemuziek wordt gespeeld. Producenten of uitvoerende artiesten hebben een aandeel in de creatie van bijvoorbeeld de opname van een cd. Als deze cd publiek gebruikt wordt, verdienen zij hier een vergoeding voor. Bij een live optreden is hier geen sprake van.

  Bij de aankoop van een cd kan nog niet bepaald worden hoe vaak de muziek in het openbaar zal gebruikt worden. Daarom betaal je deze vergoedingen pas bij de organisatie van een publieke activiteit waarbij de muziek gebruikt zal worden.

  Hoe vraag je Sabam aan?

  Dien ten laatste 10 dagen voor de activiteit de aanvraag tot toelating in. Surf naar www.sabam.be om de aangifte te regelen. Het tarief wordt bepaald a.d.h.v. de inkomprijs van je activiteit, de capaciteit van je zaal/locatie en de prijs van de meest gevraagde consumptie. Binnen 15 dagen na je activiteit moet je een opgave van alle op- en uitgevoerde werken doorgeven aan Sabam.

  Sommige cafés, jeugdhuizen, infrastructuur van de gemeente, … betalen al een vergoeding van Sabam op jaarbasis. Check even bij de uitbater van jouw locatie of er al voor betaald wordt.

  Hoe vraag je de billijke vergoeding aan?

  Het tarief van de billijke vergoeding wordt bepaald a.d.h.v. de aard van de locatie, de oppervlakte van de ruimte, de soort activiteit (met of zonder drank en dans) en of de activiteit binnen of buiten plaatsvindt. De aanvraag moet minimum 5 werkdagen voor de datum van de activiteit binnen. Surf naar www.bvergoed.be om het formulier te downloaden of doe de aangifte online via ikgebruikmuziek.be.

  Billijke vergoeding zal je betalen per afzonderlijk evenement, maar uitbaters kunnen ook een billijke vergoeding op jaarbasis voor hun zaal betalen. Zeker gemeentelijke accommodaties, jeugdhuizen, culturele centra, … hebben de billijke vergoeding vaak al betaald voor hun danszalen. Check dus even bij de uitbater of er al billijke vergoeding betaald wordt en aan welk tarief (met of zonder drank, met of zonder dansgelegenheid).

  Op de website van de billijke vergoeding kan je onder de rubriek Locaties Uitzoeken op zoek gaan naar geschikte locaties in je gemeente. Hier kan je ook zien of je gekozen locatie de billijke vergoeding al op jaarbasis betaalt of niet.

   

  Als organisator van een evenement moet je echt van alles op de hoogte zijn. Met Planidoo vergeet je niks en word je geïnformeerd over Sabam, billijke vergoeding en alle andere facetten wanneer je ze nodig hebt.

  Duiken er toch problemen op tijdens het organiseren? 1 adres: de Planicoach van Planidoo! Door je gratis te registreren en een project aan te maken, kan je al je vragen stellen. Ga snel naar de rubriek Team in je werkomgeving en nodig de Planicoach uit. Daarna kan je communiceren via de Chatfunctie.

  Evenement aanmaken

  Tips

  1. Planidoo

   Ben je organisator van een evenement waar muziek centraal staat? Dan kun je bij Oorgasme gratis oordopjes aanvragen.