Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Moet je altijd een veiligheidsdossier opstellen?

Inhoudsopgave

  Outdoor cinema


  Wanneer verplicht?

  Informeer bij je gemeente of je verplicht een veiligheidsdossier moet opstellen voor jouw activiteit. Doorgaans is dit enkel nodig bij de organisatie van grote evenementen of van evenementen met een hoog risicogehalte.

  Bij grote of risicovolle evenementen moet je een veiligheidsdossier voorzien met risicoanalyses, plannen, veiligheidsmaatregelen en -procedures, ... Voor deze evenementen wordt er een vergadering met de orde- en hulpdiensten georganiseerd om dit alles door te nemen.

  Het is echter nooit een slecht idee om een veiligheidsdossier op te stellen, al was het slechts in beperkte mate. Uit juridisch oogpunt is dit altijd interessant. Als er iets fout gaat en je moet de verzekering aanspreken, is het altijd goed dat je hen je veiligheidsdossier kan voorleggen. Zo toon je dat je je best hebt gedaan de risico’s van je evenement te beperken.

  Briefing medewerkers

  Of je nu een veiligheidsdossier opstelt of niet, sowieso is het handig om alle medewerkers ter plaatse te briefen over de locatie van blusmiddelen, nooduitgangen en de EHBO-kit. Verdeel onder de medewerkers ook een lijst met noodnummers en contactpersonen. Je vindt een handig voorbeelddocument op in je projectomgeving.

  Hoe ziet zo’n veiligheidsdossier er uit?

  Sommige gemeentes voorzien een sjabloon om je veiligheidsdossier op te stellen. Vraag bij je gemeente na of ze over een sjabloon beschikken.

  In het Veiligheidsdossiervoorbeeld in je projectomgeving krijg je een overzicht van de in te vullen elementen. In een veiligheidsdossier vermeld je voornamelijk de volgende zaken:

  Noodplan

  In het noodplan moet je aanduiden waar de blusmiddelen zich bevinden, welke nooduitgangen voorzien zijn, hoe je de blusmiddelen en uitgangen aanduidt, of er noodverlichting is en hoe de zaal of het terrein ingericht wordt.

  De brandweer geeft hierover duidelijke richtlijnen in het brandweerattest van de zaal. Gaat je activiteit door op een terrein of in een occasionele zaal, laat dan een brandveiligheidscontrole uitvoeren door de brandweer.

  Heb jij nog goede tips voor het opstellen van een veiligheidsdossier? Deel ze dan hieronder met de andere Planidoo'ers!

  Tips