Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Maak je event toegankelijk voor iedereen

Inhoudsopgave

  Iedereen is welkom op jouw event. We denken en hopen althans dat dat je uitgangspunt is. Met een aantal kleine aanpassingen en aandachtspunten is het ook voor personen met een handicap toegankelijker. Die toegankelijkheid op evenementen is steeds vaker niet louter een mogelijkheid maar een vereiste, ook om de nodige vergunningen te verkrijgen. Meer over de wetgeving daaromtrent vind je hier

  wheelchairCCOpublicdomain.png

  Vervoer

  Tram- en bushaltes met aangepaste faciliteiten voor rolstoelgebruikers kan je uiteraard niet zelf bouwen. Het is daarom cruciaal dat je daar al vanaf stap één rekening mee houdt wanneer je de zoektocht naar een geschikte locatie start. Zoek de haltes en liggingen op die toegankelijk zijn. Plaats nadien eventueel deze link bij je website, zo kunnen je bezoekers ook zelf inschatten hoe ze best komen. De brochure met toegankelijke haltes vinden ze daar onder andere terug. Neem contact op met het openbaar vervoer en vraag om extra aandacht te besteden aan toegankelijkheid van hun verbindingen met jouw event.

  Let er daarnaast op dat aangepaste parkeerplaatsen voorzien worden. Het is aangewezen dat die dicht bij de ingang gelegen zijn. Een voorbehouden, duidelijk aangeduide parkeerplaats is 3,5 m breed en 6 m lang.

  Je brengt best duidelijke wegwijzers aan op de belangrijkste invalswegen.

  Locatie

  Let er naast de vervoersmogelijkheden in de onmiddellijke omgeving en aangepaste parkeerplaatsen ook op dat het hele gebouw rolstoelvriendelijk is. Is er een lift aanwezig? Zijn er aangepaste toiletten voorzien? Kunnen ze overal goed manoeuvreren en is daarbij gedacht aan voldoende plaats voor assistentiehonden? Laat bijvoorbeeld blindengeleidehonden altijd toe. Het kost geen moeite en maakt een wereld van verschil voor personen met een handicap. Duid podia, drank- en eetgelegenheden, kassa’s en toiletten duidelijk aan met wegwijzers

  Dranghekken, rampen en matten

  Het zijn details, maar let erop. Als je dranghekken plaatst, laat dan voldoende ruimte voor een rolstoelgebruiker. Hetzelfde geldt voor houten planken die dienen als ramp zodat je er gemakkelijk over kan met een rolstoel. Zorg ervoor dat ze breed genoeg zijn, doorlopen naar een verharde weg en niet geblokkeerd worden door iets (dat kan ook die grote bloempot zijn die er staat als versiering.) Losliggende draden bedek je best met een mat. Leg altijd een ramp over een steile kabelbrug. Je kan die oprijplaten gewoon huren. http://www.intro-tools.be/ is een hele handige website om je licht op te steken omtrent dit onderwerp en om eventueel materiaal te huren. 

  Onthaal 

  Zorg altijd voor een goed onthaal. Stel dus een aantal verantwoordelijken aan die de nodige ondersteuning en assistentie bieden aan personen met een handicap. Ze zien toe op een goed gebruik van de faciliteiten, zijn een aanspreekpunt en/of hebben een begeleidende rol. Je kan daarvoor eventueel beroep doen op vrijwilligers.

  De doorgangsbreedte van de ingang dient minimum 90 cm te zijn. Let erop dat de kassa niet te hoog staat, 1 meter hoogte blijkt ideaal.

  Eten

  Kies niet voor een buffet of als je dat doet, zorg dan dat er iemand plateaus opdient voor personen met een handicap. Hou er rekening mee dat het kan dat iemand zijn eigen voeding moet mixen of bereiden. Stel een medewerker aan die in het oog houdt of ook op dat vlak de behoeften worden ingevuld. Aan een drank- en eetgelegenheid voorzie je de prijslijst liefst in een voldoende groot lettertype.

  Plaatsen 

  Organiseer je een groot evenement, denk dan aan rolstoelpodia om een beter zicht te creëren. Is dat niet mogelijk of organiseer je iets kleinschaligers? Reserveer plaatsen vlakbij het podium voor mensen met een handicap, span een zone af, etc.

  Vraag naar noden

  Als je echt zeker wil zijn dat alles goed aangepast is, zet dan duidelijk in je communicatie dat iedereen die nog vragen of bedenkingen heeft zeker contact mag opnemen. Zo kan je nog beter inspelen op de behoeftes en is het resultaat voor iedereen genieten zonder zorgen.

  Maak altijd melding van zaken die niet toegankelijk zijn, ook al is het niet ideaal. Hoe meer informatie, hoe beter. Met bovenstaande tips maak je jouw event alvast toegankelijker voor iedereen. Wij kunnen dat alleen maar positief onthalen!

  Op deze website vind je nog meer informatie omtrent de regelgeving. Intro biedt ook een gratis brochure aan.

  Tips

  1. Planidoo

   Wil je het risico niet lopen om een actie of interessante artikels te missen? Ontvang onze maandelijkse tips in je mailbox!
   Nieuwsbrief