Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Kies een statuut als organisatie: feitelijke vereniging, vzw of vennootschap?

Inhoudsopgave

  FlowChart Het juiste statuut als organisator copy.png

  Vzw, feitelijke vereniging of vennootschap? Wegwijs in de juridische mumbo-jumbo 

  Samen af en toe iets organiseren is heel plezant, maar hoe zit het met je wettelijk statuut als organisator? Je mag er niet aan denken, maar als er vanalles fout loopt, ben je dan persoonlijk aansprakelijk?

  Dat hangt af van je statuut als organisator. Als de risico’s te groot worden, kan je jezelf beschermen door een rechtspersoon op te richten. Maar wat houden al die juridische statuten en termen nu precies in? En wat zijn de voor- en nadelen van elk statuut? 

  We vertalen de juridische mumbo-jumbo voor jou naar verstaanbaar Algemeen Vlaams en leggen je uit wanneer een rechtspersoon oprichten een goed idee is.

  Natuurlijke persoon vs. rechtspersoon?

   

  Natuurlijke persoon vs rechtspersoon copy 2.png

  Op het moment dat je samen met anderen iets organiseert, ben je gewoon een groep natuurlijke personen en maak je deel uit van een feitelijke vereniging. Als natuurlijke persoon ben je persoonlijk aansprakelijk als er iets fout gaat bij het organiseren en zal je uit eigen portemonnee moeten betalen als er schulden zijn.

  Samen een vzw of een vennootschap oprichten kan interessant zijn als je deze risico’s wil vermijden. Door het oprichten van een rechtspersoonkunnen de schulden en kosten niet op de natuurlijke personen verhaald worden.

  Wanneer kies ik voor welk statuut: feitelijke vereniging, vzw of vennootschap?

   

  Vennootschap vs vereniging copy.png

  Vennootschap of vzw?

  Is het doel van je organisatie winst maken, dan is het oprichten van een vennootschap ‘the way to go’. Het commerciële aspect mag voor de vzw slechts bijkomstig zijn. Dat wil niet zeggen dat je geen winst mag maken natuurlijk, maar je mag die niet zomaar verdelen onder de leden. Je wordt als lid enkel vergoed voor je inspanningen. De winst die wordt gemaakt, wordt automatisch opnieuw geïnvesteerd in de vzw.

  Feitelijke vereniging of vzw?

  Is je doel niet winst maken, maar heb je met je organisatie een sociaal, cultureel of wetenschappelijk doel bijvoorbeeld, dan denk je best even na of je een rechtspersoon wil oprichten of niet.

  Gif-Feitelijke-vereniging-v.gif

  Een feitelijke vereniging kan volstaan als je evenementen organiseert die weinig risico teweegbrengen. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld slechts een beperkt budget hebt, niet zo vaak iets organiseert, een beperkt aantal leden hebt en weinig winst maakt.

  Overstappen op een vzw-structuur wordt interessant als je als vereniging eigendommen wil bezitten, veel geld moet beheren, veel leden hebt, vaak organiseert en/of veel winst maakt. De risico’s worden hierbij vanzelfsprekend een pak groter en dan is het verstandig om de natuurlijke personen hiervoor te beschermen. Bij het aanvragen van subsidies is het soms verplicht om een vzw te zijn. Dit kan ook een reden zijn om over te stappen naar de vzw-structuur.

  Er bestaat ook een statuut ‘vzw van bepaalde duur’. Dit is een interessante oplossing voor verenigingen die éénmalig een activiteit organiseren met een groot budget en met veel risico. Op die manier kan je de natuurlijke personen beschermen voor een bepaalde periode waarin zij zich blootstellen aan de risico’s die verbonden zijn aan de organisatie.

  Voor- en nadelen van de feitelijke vereniging

  Enkele voordelen zijn:

  Enkele nadelen zijn:

  Informeer je verder goed over de gevolgen voor de belastingen. Je moet inkomsten die je via de vereniging ontvangen hebt, aangeven in je personenbelasting.

  Voor- en nadelen van de vzw

  Enkele voordelen zijn:

  Enkele nadelen zijn:

  Meer informatie over de oprichting van een vennootschap of vzw vind je op www.belgium.be. Een vzw oprichten kan je -dankuwel 21ste eeuw- gewoon van achter je bureau via de eGRIFFIE.

  Je ziet het, er is heel wat om over na te denken. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af. Duiken er in dat proces nog extra vragen op? 1 adres: de Planicoach van Planidoo! Door je gratis te registreren en een project aan te maken, kan je al je vragen stellen. Ga snel naar de rubriek Team in je werkomgeving en nodig de Planicoach uit. Daarna kan je communiceren via de Chatfunctie.

  Evenement aanmaken

  Tips