Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

How to - Leren pintjes tappen

Inhoudsopgave

  How to - Leren pintjes tappen.gif

  Wil je geen slap bier zonder schuimkraag op jouw evenement? Wil je geen liters bier zien verspillen bij het tappen? Maar weten je toogmedewerkers peanuts van pintjes tappen? Planidoo to the rescue! 

  CRASH COURSE PINTJES TAPPEN

  1. Reinig de glazen met een goede spoelborstel en een neutraal speciaal glazenreinigsmiddel (tabletten, poeder of vloeibaar). Ververs het spoelwater regelmatig.
  2. Spoel het glas met zuiver water.
  3. Zet de tap volledig open en laat de eerste schuimstoot wegstromen
  4. Hou het glas schuin onder de tap in een hoek van 45° zonder dat de kraan het glas, het bier of het schuim raakt.
  5. Als het glas bijna vol is, breng je het recht onder de tap. Nu wordt de schuimkraag gevormd. De ideale schuimkraag is 3 cm dik.
  6. Zet de tap in 1 beweging toe of breng er een volgende pint onder en herhaal punt 4 tot 6 
  7. Het schuim van het net getapte pintje zal een beetje stijgen boven de rand van het glas. Schuim het glas af met een schuimspaan.

  Oefening baart kunst, dus laat je toogmensen zeker eventjes oefenen op voorhand. Wil je zeker zijn dat iedereen een deftige pint kan tappen, vraag dan aan je brouwer of je een (gratis) tapcursus kan volgen. Zorg er samen met je brouwer voor dat de tapdruk juist is. Te hoge tapdruk leidt tot teveel schuim en prikkelend bier; te lage tapdruk tot ‘plat’ en bitter bier.

  Santé!

  PS Bier serveren met je vingers in het glas is helemaal not done. Ook bij drukke evenementen kan het echt niet. Zeer ongastvrij en onhygiënisch.

  Meer nuttige tips en tricks voor organisatoren? Doe mee!

  Ik doe mee!  

  Tips