Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Een begroting opstellen, hoe doe je dat?

Inhoudsopgave

  Als je een activiteit organiseert, moet je een begroting maken. Het wordt gevraagd bij een subsidie aanvraag, je sponsors willen weten of je project haalbaar is en voor jezelf of je organisatie is het ook absoluut nodig. Je idee omzetten naar een project is één ding. Er een financiële vertaling van maken is nog iets anders. We helpen je graag bij het opstellen van je begroting.

  Een begroting in evenwicht

  Bij het opmaken van je begroting zet je de verwachte uitgaven naast de verwachte inkomsten. Binnen je project omgeving op Planidoo kan je een handig begrotingsmodel gebruiken voor elk type evenement. Groepeer de uitgaven en inkomsten per rubriek. Verwijs naar offertes, contracten edm in opmerkingen of voetnoten. Als het totaal aan geraamde inkomsten gelijk is aan het totaal aan geraamde uitgaven is je begroting in evenwicht. Geef ook aan welke posten niet zijn opgenomen in het overzicht omdat ze geen extra kosten voor je organisatie betekenen bv. gratis huisvesting, goederen in natura, gratis uitleendienst van je gemeente…

  Onder voorbehoud

  Een begroting is een raming, een inschatting. Wees realistisch en ga verder op basis van voorgaande jaren indien het een herhaald project is of probeer te achterhalen wat gelijkaardige projecten hebben gekost/opgebracht. Een beoordelaar heeft ervaring in project begroting en doorprikt meteen overschattingen aan inkomstenzijde of onderschattingen aan uitgavenzijde. Wees transparant. Voeg je berekeningswijze toe als bijlage. Aan inkomstenzijde staan vaak posten als subsidie, sponsoring, ticket verkoop… Duid aan welke bedragen onder voorbehoud zijn en welke reeds zeker zijn. Bv een sponsor die heeft toegezegd of een goedgekeurde subsidieaanvraag. Lees zeker ook onze artikel reeks over de kostprijs van een artiest. Hier is Deel 1

  Begrotingsmodel

  Nadat je bent geregistreerd op Planidoo en een eerste project hebt aangemaakt, vind je op Planidoo bij “/Budget/Begroting opmaken” een handig begrotingsmodel dat je kan gebruiken om je op weg te zetten. Je kan zoveel categorieën en subcategorieën toevoegen of weglaten als nodig is.

   

  Tips

  1. Planidoo

   Wil je het risico niet lopen om een actie of interessante artikels te missen? Ontvang onze maandelijkse tips in je mailbox!
   Nieuwsbrief