Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Wat kost artiest? 2: budget

Inhoudsopgave

  Deel 2 copy.png

  Je kan intussen al beter inschatten hoeveel het soort artiesten dat je voor ogen hebt, waard zijn. Je weet nu ongeveer over welke prijzen je spreekt als je artiest x of artiest y op je podium wil. Maar voor je de sprong waagt en de artiest contacteert, is het belangrijk om nog wat rekenwerk te doen, want tussen willen en kunnen gaapt een diepe kloof. Welke artiesten kan jij je als organisator veroorloven?

  Je begroting opmaken: Hoeveel geld kan je ophoesten?

  Neem de begroting van je evenement er even bij. Hoeveel budget kan je vrijmaken voor artiesten? Schat de inkomsten en de uitgaven van je evenement goed in. Onderschat de inkomsten en overschat de uitgaven om op zeker te spelen. Hoeveel geld kan je aan de uitgavenzijde vrijmaken voor artiesten?

  Hou in het achterhoofd dat zij een grote rol kunnen spelen in hoeveel volk naar je evenement komt en dat ze daardoor mee je inkomsten kunnen bepalen. Maar vergeet ook niet dat er bij artiesten vaak extra kosten in rekening gebracht moeten worden naast de artist fee. Neem deze extra kosten zeker mee bij het opmaken van je begroting.

  Heb je nog geen begroting opgemaakt en kan je daarbij hulp gebruiken? In de werkomgeving op Planidoo (rubriek Budget) vind je een handig voorbeeld van een begrotingsformulier. Schat alle inkomsten- en uitgavenposten zo goed mogelijk in, vul in en bekijk meteen of je begroting in evenwicht is. Door je gratis te registreren en een project aan te maken, krijg je toegang tot alle voorbeelddocumenten!

  Evenement aanmaken

  Money copy.png

   

  Kan je niet veel geld ophoesten voor artiesten, vergeet dan niet dat de artist fee ook vaak afhankelijk is van jou als organisator en van het type activiteit dat je organiseert. Veel artiesten willen hier gerust rekening mee houden en hun prijs aanpassen aan de aard en de schaal van je evenement. Zeker als ze overtuigd zijn van je concept en heel graag op je podium willen klimmen.

  Extra overtuigende argumenten kunnen bijvoorbeeld lekkere catering, een vipbehandeling of originele promotie van de artiest zijn. Wees creatief en bedenk welke minder dure alternatieven je artiesten toch zouden kunnen overhalen om mee te doen.

  Mix & match artiesten met jouw budget

  Eens je het maximum artiestenbudget bepaald hebt op basis van je begroting, stel je hiermee een jouw ideale mix samen van grote, middelgrote of kleine artiesten. Vergeet niet dat je ook leuke bands kan vinden die zonder probleem gratis op je podium kruipen. Contacteer dan verschillende artiesten om hun aanbod en prijzen te vergelijken, want vraag en aanbod spelen ook altijd een rol. Bovendien zal niet elke artiest die jij in gedachten hebt, vrij zijn op de datum van je evenement. Zorg dus dat je voldoende artiesten op je short list hebt staan.

  Boekingskantoren zullen niet zo snel zelf een prijs naar voor schuiven. Ofwel is je prijs hoog genoeg of te hoog en happen ze toe. Ofwel is hij te laag en zullen ze zelf een counter offer doen om dat duidelijk te maken. Wees in onderhandelingen met boekingskantoren niet bang om het bedrag dat jij in gedachten hebt, gewoon op tafel te leggen.

  Wees zeker voorzichtig tijdens het onderhandelen en vergeet niet wat jij jezelf als maxima had opgelegd. Voor je het weet heb je je verlekkerd op een artiest die je eigenlijk niet kan betalen. Stel dus vooraf voor jezelf duidelijke grenzen en houd je eraan.

  Laat je vooral niet afschrikken door de ingewikkelde berekeningen voor de begroting en de moeilijke afwegingen bij de keuze van de artiesten. Het belangrijkste is dat je het artiestenbudget niet overschat en wat ruimte voor onverwachte kosten laat. Anders zal het liedje niet lang duren (pun intended).

  Hoe weet je hoeveel een artiest waard is? Welke argumenten kan je gebruiken tijdens de onderhandelingen over de prijs van de artiest? In deel 1 zetten we enkele factoren op een rijtje die invloed hebben op hoeveel je een artiest uitbetaalt.

  Deel 1

  Bij het bespreken van de 'artist fee' met je artiesten is het wijs om eens stil te staan bij alle extra kosten die bij het boeken van artiesten komen kijken. Voorkom een gat in je begroting en lees alles over de extra kosten in deel 3.

  Deel 3

  Tips