Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Wat kost artiest? 3: extra kosten

Inhoudsopgave

  Deel 3 copy.png

  De artist fee is niet het enige dat je moet neertellen als je een artiest op je podium wil. Kosten voor hospitality, promotie, techniek, verzekeringen, taksen, boekingskosten, … zitten meestal niet in de artist fee inbegrepen. Het is belangrijk om deze kosten niet te onderschatten én om daaromtrent duidelijke afspraken met de artiest te maken.

  Hospitality

  Wees altijd duidelijk wat er in de voorgestelde prijs inbegrepen is en wat niet. Het is belangrijk om je artiesten te soigneren, maar hospitality kan de kosten opdrijven. Maak hier duidelijke afspraken rond en vermeld ze in de overeenkomst. Catering voor de artiesten, transportkosten, eventuele overnachtingskosten, enz. moet je meerekenen in je totale artiestenbudget. Daardoor zal wat je overhoudt om de artiest zelf mee te betalen verkleinen.

  Maak eveneens duidelijke afspraken over wanneer de artiest uitbetaald zal worden. Bij kleine, startende artiesten of bands wordt er vaak afgesproken dat de uitbetaling vlak na het optreden plaatsvindt. Let hier wel mee op: bewaar het cash geld op een veilige plaats en laat de artiest tekenen voor ontvangst. Bij grotere bands gebeurt de betaling meestal via factuur. Vaak wordt er vooraf een voorschot betaald. Leg de afspraken vast in het contract. Een handig voorbeeld van een contract voor kunstenaars vind je in de werkomgeving op Planidoo (rubriek Organisatie > Medewerkers > Contracten opmaken). Door je gratis te registreren en een project aan te maken, krijg je toegang tot alle voorbeelddocumenten!

  Evenement aanmaken

  Catering copy.png

   

  Organisatiekosten

  Denk je ook eens na over de extra kosten die je maakt voor de promotie, techniek (geluid en licht), auteursrechten, vergunningen, verzekeringen, … voor de artiest. Als deze extra kosten nog niet in je begroting opgenomen zijn als je je artiestenbudget bepaalt, bereken dan hoeveel je hieraan wil spenderen en zorg dat je het budget voor de artiesten hieraan aanpast.

  Booking fee en taksen

  Als je met een boekingskantoor werkt, komen er nog andere kosten bovenop. Zo moet je rekening houden met een ‘booking fee’ en met taksen. In onderhandelingen wordt dan ook vaak gesproken over een ‘bedrag ++’. Het bedrag is wat er aan de artiest betaald wordt los van die extra kosten. De plusjes staan voor wat er nog bij komt.

  Voor de booking fee wordt doorgaans 15% op het bedrag gerekend. Voor de taksen moet je rekenen op een taks op het creatieve gedeelte van 6% op het bedrag en een extra taks van 21% op de booking fee.

  Als je voor de artiest een bedrag van 1000 euro afspreekt, wil dit dus zeggen dat je 150 euro booking fee erbovenop betaalt. Daarnaast betaal je 60 euro taks op het creatieve gedeelte en nog eens 31,50 euro taks op de booking fee. Dit wil zeggen dat 1000 euro ++ dus eigenlijk een totaal betekent van 1241,50 euro.

  Werk je met buitenlandse EU kunstenaars, dan wordt het nog ingewikkelder. Voor buitenlandse podiumkunstenaars bedraagt de bedrijfsvoorheffing 18 %. Wil je hierover meer weten, steek dan je licht op bij het Kunstenloket.

  Hoe weet je hoeveel een artiest waard is? Welke argumenten kan je gebruiken tijdens de onderhandelingen over de prijs van de artiest? In deel 1 zetten we enkele factoren op een rijtje die invloed hebben op hoeveel je een artiest uitbetaalt.

  Deel 1

  Hoe bepaal je het budget dat je met jouw evenement kan uitgeven aan artiesten? Ook dat is een bepalende factor in de 'artist fee'. We geven je in deel 2 graag tips & tricks om je artiestenbudget op te maken:

  Deel 2

  Tips