Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Wat kost artiest? 1: "artist fee"

Inhoudsopgave

  Deel 1 copy.png

   

  Wat mag dat kosten, een artiest op je podium? Was er maar een eenvoudige regel om dat te bepalen. Het staat alleszins vast dat een goede artiest zijn geld waard is. Zijn entertainende set straalt af op de naam van jouw evenement. Het podium vullen met artiesten waarvoor het publiek uit zijn dak gaat en enthousiast ‘bis’ begint te roepen, het is de natte droom van elke organisator. Maar hoe kan je een artiest naar waarde schatten? Hoe bepaal je de prijs?

  De artist fee bepalen is een proces van wikken en wegen én van onderhandelen. Het is belangrijk dat je vooraf bepaalt hoeveel een artiest je waard is en hoeveel je maximum kan betalen. De prijs kan stijgen en dalen, afhankelijk van hoe goed een artiest scoort op deze vier factoren:

  Naamsbekendheid

  Hoe bekend is de artiest? Vallen er hele bendes hysterische meisjes voor in zwijm of valt dat nog wel mee? Of het nu hysterische meisjes zijn of andere aanhang, de vraag blijft of de artiest een publiekstrekker is. Kan je hem als headliner op je podium zetten of is hij eerder voorprogrammamateriaal? Heeft hij net veel media-aandacht gekregen? Is de artiest op dit moment hot op sociale media of heeft hij een grote online aanhang? Dit maakt allemaal een groot verschil in de prijs die je betaalt.

  Programma

  Past de artiest in jouw programma? Artiesten mogen natuurlijk ook een buitenbeentje in de programmatie zijn, daar is niks op tegen. Maar het is toch van tel dat jij je publiek kan voorschotelen wat er verwacht wordt. Een artiest die volledig in je concept past, mag een centje meer verdienen. Wat er ook een rol speelt, is hoe graag de artiest op jouw podium kruipt. Als hij staat te springen omdat hij jullie concept, programma en publiek fantastisch vindt, dan zal hij waarschijnlijk losser omgaan met zijn vraagprijs.

  Ervaring

  Hoeveel ervaring heeft de artiest? Werkt hij tot in de puntjes professioneel of kan hij nog wat leren? Is jouw podium een showcase voor zijn talent en surft hij mee op de aantrekkingskracht van jouw evenement? Of is het eerder omgekeerd en profiteert jouw evenement van zijn ervaring en naam? Hoeveel andere mogelijkheden heeft hij om te tonen wat hij kan? Het spreekt vanzelf dat een artiest met meer ervaring meer geld in het laatje zal vragen.

  Exclusiviteit

  Is je artiest een al iets bekendere naam, dan kan exclusiviteit ook een rol gaan spelen in de prijsbepaling. Als je artiest op elke pensenkermis in de wijde omgeving te zien zal zijn in dezelfde periode, dan daalt hij voor jouw evenement in waarde. Eventueel kan je als organisator exclusiviteit voor een bepaalde periode of een bepaalde regio vragen.

  Artiest 1 copy.png

   

  Ken je andere organisatoren, vraag hen dan hoeveel zij voor vergelijkbare artiesten voor hun evenement betaald hebben. Zo krijg je een eerste idee van hoeveel een juiste prijs is. Meestal betaal je voor kleine, onbekende bands of artiesten niets of een kleine vergoeding van 50 tot 300 euro. Bands die al wat publiek aantrekken en in clubs beginnen spelen, betaal je meestal tussen de 300 en 1300 euro. Vanaf 1300 euro trek je eerder bekende bands of artiesten aan.

  Vergeet vooral niet dat de prijs altijd bespreekbaar is. Durf te onderhandelen over de prijs met de artiest of het boekingskantoor. Zo merk je snel genoeg wat voor de artiest een aanvaardbare prijs is.

  Hoe bepaal je het budget dat je met jouw evenement kan uitgeven aan artiesten? Ook dat is een bepalende factor in de 'artist fee'. We geven je in Deel 2 graag tips & tricks om je artiestenbudget op te maken:

  Deel 2

  Bij het bespreken van de 'artist fee' met je artiesten is het wijs om eens stil te staan bij alle extra kosten die bij het boeken van artiesten komen kijken. Voorkom een gat in je begroting en lees alles over de extra kosten in deel 3.

  Deel 3

  Tips