Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Boost je creativiteit

Inhoudsopgave

  Herkenbaar voor héél veel mensen. Je wil iets origineels bedenken maar het komt… gewoon... niet. Frustrerend noemen ze dat, zeker als je op zoek bent naar een topidee voor je event. Goed nieuws! Om de ideeënstroom op gang te krijgen bestaan er trucjes. Laat je hersenen bewust en onbewust pruttelen totdat ze overkoken met mogelijkheden om je event inspirerend te maken. Probeer uit en ontdek wat werkt voor jou.

  creativiteitsboost2CCOPublicdomain.png

  Doodle doodledidoo

  Ga even zitten en teken wat er in je opkomt. Het kan volledig losstaan van het onderwerp. Hetzelfde kan je ook doen al schrijvend. Woorden, zinnen, geluiden, geuren, gedichten, letters, foto’s? Schrijf het allemaal op, teken het en bekijk het achteraf. Je denkt onbewust toch in een bepaalde richting en door linken te leggen, komt er vaak iets zinvols naar de oppervlakte.

  Sport voor input

  Dit is echt een gouden tip. Ga lopen, springen, dansen, tennissen, voetballen, wandelen… Het maakt niet uit wat het is maar maak je geest vrij. Denk vooraf heel even na over het feit dat je graag een idee wil vinden, maar laat het daarna volledig los. Het zou beter werken als je sport op regelmatige basis en gedurende minimum 6 maanden.  Vanaf daarna krijg je tijdens je jogsessie soms een spontane ingeving. Bonus: goed voor je gezondheid ;-).

  Schrijf tegen de tijd

  Deze tip hangt een beetje samen met de eerste, behalve dat je er nu een tijdslimiet op zet. Sommige mensen werken nu eenmaal productiever als ze een deadline voor ogen hebben. Beperk het ook enkel tot schrijven, tenzij je heel snel tekent. Hier bepaal je vooraf het onderwerp, bv. ‘Ideeën voor originele cocktails’, om het effectiever te houden. Timer op 1 minuut en go!

  Routine, 'enituor'?

  Gooi je routine volledig of gedeeltelijk om. Inspiratie komt door dingen te lezen, iets nieuws te weten te komen, in een andere omgeving te zijn, iets speciaals te eten, nieuwe muziek te ontdekken,... Als je dus je gewoontes compleet aanpast of slechts gedeeltelijk, verruim je je geest. Kies bijvoorbeeld de fiets als je altijd met de trein naar je werk gaat. Eet eens een kom granola met fruit in plaats van boterhammen met kaas of choco als ontbijt. Bezoek een stad die je niet kent. Probeer dat Grieks gerecht vanavond toch eens uit. Ga naar een concert van een groep die je niet kent. Sta eens een uur vroeger op en kijk welke positieve dingen dat oplevert.

  Meditatie

  Als je veel aan je hoofd hebt, remt net dat je creativiteit vaak af. Je bent teveel bezig met de berg was van je kinderen, je examens, of je hebt zwaardere kopzorgen. Als organisator heb je hoe dan ook (te) veel om aan te denken. Het hoort erbij. Meditatie kan helpen om toch een idee te vinden waarmee je aan de slag wil. Het kalmeert je geest en kan je terug focus bieden. Dat zijn twee cruciale ingrediënten om die creatieve flow te starten. Je kan beginnen met een applicatie op je smartphone, of ervoor kiezen om naar een yogaschool te gaan bijvoorbeeld.

  Play – pauze – stop  – play

  Druk de pauzeknop in... Als het nu niet lukt, dan gaat het straks of morgen wel. Verplicht jezelf niet om door te duwen als je weet dat het zinloos is. In de plaats daarvan focus je op iets anders dat moet gebeuren, doe je iets leuk of schep je frisse lucht.

  Sweet dreams, beautiful nightmares

  De kwaliteit van je slaap is zo belangrijk. Niet alleen verwerk je de dag en verbeter je de hersenactiviteit, het maakt je ook weerbaar en zorgt dat je gefocust bent. Dromen kunnen daarnaast dé inspiratiebron zijn. Auteurs van boeken of films gaven toe dat een vreemde droom soms het startpunt is voor een goed concept.

  Me time

  Tijd nemen voor jezelf doet wonderen. Je zit vast, laat het even los. Doe iets wat je leuk vindt. Ga naar de cinema, klink met je vrienden op het weekend, lees verder in je spannend boek, zing de longen uit je lijf,… Het maakt niet uit, zolang je jezelf maar afleidt. Hoewel het misschien niet productief aanvoelt omdat je geen zichtbaar resultaat levert, is het even hard nodig als geconcentreerd werken.

  Tips

  1. Planidoo

   Wil je het risico niet lopen om een actie of interessante artikels te missen? Ontvang onze maandelijkse tips in je mailbox!
   Nieuwsbrief