Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

Artistieke prestaties vergoeden: Hoe? Zo!

Inhoudsopgave

  Als je samenwerkt met bands, zangers, beeldend kunstenaars, toneelgezelschappen, of andere artiesten op je evenement, geef je ze daar waarschijnlijk graag een centje voor. Je moet wel weten hoe je dat officieel kan klaarspelen. Weet je niet waar te beginnen? Bang voor de administratieve rompslomp? Deze flowchart gidst je door de mogelijkheden en bijhorende wist-je-datjes.

  FlowChart Kunstenaars betalen.png

  Er zijn dus verschillende manieren waarop je artiesten of kunstenaars kan vergoeden voor hun opdracht. Elke wijze heeft zijn voordelen, maar ook nadelen, zoals wettelijk bepaalde maxima, werkgeversverplichtingen, … Om nog maar te zwijgen over het kunstenaarsstatuut waar je maar beter iets van af weet als organisator. Daarom een kort woordje uitleg bij de mogelijkheden:

  Met de KVR

  Kleine Vriendelijke Reus? Nee, de KVR is niet het kleine broertje van de GVR, maar staat voor kleine vergoedingsregeling. Deze regeling is in het leven geroepen om kunstenaars te vergoeden voor hun artistieke prestaties. Maar let op, er zijn wel een aantal te volgen regels:

  De artiest moet er in principe zelf op toezien dat hij de regels volgt. Om jezelf als organisator van alle mogelijke problemen vrij te stellen, vraag je aan de kunstenaar om een verklaring op eer te ondertekenen voor elke prestatie. Hierin bevestigt hij dat hij dat hij de regels volgt en door jouw vergoeding het jaarbedrag niet zal overschrijden. Een voorbeeld van zo’n verklaring op eer vind je terug binnen Planidoo.

  Een meevaller: als je bijvoorbeeld een band boekt met 5 leden, mag je wel elk lid met de KVR vergoeden. Elk lid van een groep kunstenaars kan dus een deftige vergoeding krijgen.

  Met een factuur

  Voor een prestatie in opdracht kan je ook gewoon via factuur werken om de artiest te vergoeden, als hij er zelf voor kiest om als zelfstandige te werken. In dit geval moet de artiest in orde zijn met alle formaliteiten wat betreft zijn statuut als zelfstandige.

  Als kunstenaar ben je voor de sociale zekerheid in principe een werknemer. Wil een kunstenaar werken onder het zelfstandigenstatuut, dan kan dit natuurlijk. Met een zelfstandigheidsverklaring van de Commissie Kunstenaars kunnen kunstenaars een extra garantie krijgen dat ze gedurende 2 jaar voor het omschreven werk zeker als zelfstandige zullen aanschouwd worden. Dit aanvragen is echter geen verplichting. Kan je artiest zijn zelfstandigheidsverklaring voorleggen, dan kan je controleren of hij voor jouw opdracht het statuut van zelfstandige heeft.

  De factuur zelf kan opgemaakt zijn door een zelfstandige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon (bvba, nv, vzw, …). Maak vooraf duidelijke afspraken over het te betalen bedrag en de bijhorende btw. Gedetailleerde informatie over de BTW vind je hier bij het Kunstenloket.

  Met een loon

  Als je de artiest een loon uitbetaalt, dan ben jij de werkgever. Dit wil zeggen dat je aansprakelijk bent voor je personeelslid en dat je werkgeversverplichtingen moet nakomen, zoals het betalen van de sociale werkgeversbijdragen en de bedrijfsvoorheffing. Om duidelijke afspraken vast te leggen, maak je best een arbeidsovereenkomst op.

  Maar vergis je niet: geen arbeidsovereenkomst tussen beide partijen, wil niet automatisch zeggen dat je geen werkgever bent! Als je iemand een vergoeding betaalt voor een artistieke opdracht zonder arbeidsovereenkomst en die vergoeding is geen kostenvergoeding (of factuur), dan treedt het kunstenaarsstatuut in werking. Dit wil zeggen dat diegene die betaalt toch werkgever is, ook al is er geen arbeidsovereenkomst getekend.

  Met een loon via een SBK

  Een SBK is een sociaal bureau voor kunstenaars. Dit zijn uitzendkantoren met ervaring in de artistieke sector. Zij treden tegen een vergoeding op als werkgever voor de kunstenaar en komen alle verplichtingen na. Als opdrachtgever betaal je een bepaalde uitkoopsom. De administratieve gevolgen worden door het SBK afgehandeld. Meer info over Sociale Bureaus voor Kunstenaars vind je ook op het Kunstenloket.

  Nu weet je perfect wat de opties zijn om je artiesten in de bloeme… eurhm, de centjes te zetten. Aan jou om uit te pluizen welke regeling er best past bij jouw evenement.

  Hulp nodig bij het opstellen van contracten voor je artiesten? Download dan de handige template in de werkomgeving op Planidoo. Je vindt de voorbeelddocumenten terug onder de rubriek Organisatie > Medewerkers > Contracten opmaken. Hier vind je ook een voorbeeld van een verklaring op eer.

  Door je gratis te registreren en een project aan te maken, krijg je toegang tot al onze voorbeelddocumenten en wordt een evenement organiseren weer wat makkelijker!

  Evenement aanmaken

  Tips