Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

8 tips voor échte teamspirit

Inhoudsopgave

  Alleen een event organiseren, think again! Zonder een team ben je… niks. Iedereen is goed in iets en niemand is goed in alles. Je vult elkaar aan, staat bij waar nodig, verdeelt 1001 taken en zorgt er samen voor dat D-day wordt zoals gehoopt. Hou de sfeer erin om de samenwerking te bevorderen. Je teamleden enthousiast en betrokken houden, doe je met deze tips. Eén voor allen, allen voor één!

  teamspiritCCOpublicDomain.jpg

  Geschikte verantwoordelijke

  Er moet een aanspreekpunt zijn voor iedereen, iemand die de leiding neemt en bijstuurt. Het brengt automatisch structuur en een soort van rust als je teamleden weten dat ze altijd ergens terechtkunnen. Maak duidelijk wie voor welke taak verantwoordelijk is. Beslis dat gerust in samenspraak. Het heeft namelijk toch geen zin om mensen taken op te leggen. Een duidelijke leidraad is belangrijk.

  Everyone matters

  Het is enorm belangrijk dat iedereen voelt dat hij of zij een onmisbare schakel is in de organisatie van je evenement. Evident misschien, want je kan ze effectief niet missen, maar laat dat ook weten. De mensen voor promotie, zij die security regelen, de verantwoordelijken voor de opbouw en afbraak,... Iedereen krijgt graag de bevestiging dat ze nuttig en gewenst zijn. Benadruk dat en creëer zo vanzelf een groter samenhorigheidsgevoel. Zowel de gezamenlijke als de specifieke, individuele doelstellingen zijn van belang. Zo gaat een individu niet op in een team maar maakt elke persoon toch duidelijk deel uit van het groter geheel.

  Work hard AND play hard

  Een evenement op poten zetten betekent hard werken. De deadlines nauwkeurig opvolgen, vaak een plan B bedenken omdat het toch net anders loopt dan verwacht, zwoegen en zweten,… Het hoort er allemaal bij! Plan dus pauzes en uitstapjes in om stoom af te laten. Je bevordert er de teamspirit ongetwijfeld mee. Ga samen iets drinken na een drukke dag organiseren. Plan een teamdag in met uitdagende of interessante activiteiten. Denk aan een Escape Room, een stadswandeling, een museumbezoek, een hoogteparcours, samen naar een kleurconsulent, een wijnproeverij, een weekendje of een dag naar zee of de Ardennen,… Zeker aan het begin is het goed om samen één van bovenstaande dingen te doen. Je leert elkaar kennen en je zet zo meteen de juiste toon waardoor het gemakkelijker zal zijn om aan dezelfde kar te trekken.

  De kracht van een compliment

  ‘Goed bezig!’ ‘Knap werk!’ ‘Je bent goed in wat je doet!’ ‘Wat zouden we zijn zonder jou?’ ‘Mooi afgewerkt!’ ‘Origineel idee!’ ‘Je bent heel creatief.’ ‘Bedankt om zo snel te werken.’ Het is zo’n kleine moeite, maar de voldoening is enorm. Het effectief menen is natuurlijk ook belangrijk, want je wil graag dat het oprecht overkomt. Iedereen heeft af en toe bevestiging nodig en je team zal zo nog meer gemotiveerd werken om een succes te maken van jullie event!

  Verrassing!

  Verras je team af en toe. Het zijn minieme stimulansen die je soms nodig hebt om er weer een dag ‘kei’ hard voor te gaan. Het gaat om kleine dingen. Haal donuts bij de bakker als vieruurtje of zorg voor verse koffiekoeken op die vroege vergadering waar niemand naar uitkeek. Stuur een e-mail waarin je iedereen bedankt om er altijd te staan. Nodig je team uit om te komen eten of zet iemand onverwacht in de bloemetjes. Vergeet elkaars verjaardag niet en leg een cadeautje op zijn of haar bureau…

  Tijd om te relaxen

  Hoe meer tijd er overblijft voor hobby’s, het gezin of gewoon om stoom af te laten, hoe realistischer en effectiever. Ja, hard werken is nodig, maar het mag ook je leven niet beheersen. Als het team die ruimte krijgt, is er automatisch meer energie voor alle klussen die nog te wachten staan voor het event zelf. Respecteer die balans want aan het einde van de rit brengt het je verder.

  Deel en vier successen

  Weer een deadline gehaald? Het onverwachte is toch gelukt? Haal een fles cava boven of spreek af om samen op café te gaan die avond/week. Het is door stap voor stap te werken en vooruitgang te boeken dat je het uiteindelijke doel bereikt. Een paar high fives mogen daarbij niet ontbreken.

  Goede communicatie

  Eerlijke en constructieve feedback is ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je niet vast blijft zitten in eenzelfde stramien maar continu bijstuurt om een beter resultaat te verkrijgen. Wacht niet tot het laatste moment want dan kan je de brand niet meer blussen. Als elk teamlid vanaf het begin leert dat ze over alles kunnen praten: ruzies, moeilijkheden, frustraties, winst, de verjaardag van de bomma,… creëer je een open sfeer die aangenaam werkt voor iedereen.

  Tips

  1. Planidoo

   Wil je het risico niet lopen om een actie of interessante artikels te missen? Ontvang onze maandelijkse tips in je mailbox!
   Nieuwsbrief