Planidoo maakt organiseren eenvoudig.
Wat is Planidoo? Ik doe mee
Planidoo - home

7 tips om de dag na je event fris en productief te zijn

Inhoudsopgave

  Face it... Drukke dagen, veel stress en adrenaline zijn geen goede combinatie voor een goed en uitgerust gevoel. It’s part of the game. Moet je de dag erna meteen andere verplichtingen vervullen maar voel je dat je lichaam eigenlijk roept om meer slaap? Ben je een full-time organisator en wacht de volgende klant al op een nieuwe pitch? Of kom je samen met je team voor de eindevaluatie? 7 tips om 'the day after' leefbaar én zo productief mogelijk te maken.

  working3ccopublicdomain.jpg

  Nagenieten

  Het project waar je zo lang aan gewerkt hebt, is voorbij. In plaats van verdriet en een kleine opluchting, geniet je beter na! Wat een voldoening achteraf als je mag vaststellen dat alles vlotjes (in de mate van het mogelijke) verlopen is. Waarom is dat zinvol? Het gelukshormoon serotonine neemt toe dankzij je eigen gedachten als je dat wil. Denk bijvoorbeeld heel bewust aan het woord ‘plezier’ en vanzelf komen er allemaal fijne herinneringen en dingen in je op. Hetzelfde geldt voor positieve gedachten over het evenement van gisteren. Sceptisch? Probeer het toch maar eens.

  Meer korte pauzes

  Niet iedereen heeft dezelfde concentratieboog. De zogenaamde ‘Pomodorotechniek’ geeft aan dat je om de 25 minuten 3 minuten pauze moet nemen en na een aantal blokken wat langer (tot maximum een half uur). Over het algemeen heb je gemiddeld na 45 minuten nood aan een korte pauze van 5 tot 10 minuten. Test wat werkt voor jou, dat voel je zelf nog altijd het beste aan. Eén ding is zeker: vier uur aan een stuk werken is absoluut niet effectief. Voel je dat je er nood aan hebt, maak dan een wandelingetje, luister je favoriet nummer of laad de afwasmachine uit.

  Water, de rest komt later

  Drink water, veel water. Zoek maar eens op en sta versteld van alles waar het goed voor is. Het hydrateert, geeft energie en doordat water gifstoffen uit je lichaam spoelt, ben je minder vatbaar voor ziektes en verkoudheden. Die positieve effecten kan je wel gebruiken na gisteren. Beperk koffie. Naar cafeïne grijpen is een logische maar foute reflex. Het verhoogt de productiviteit op korte termijn maar jammer genoeg niet op lange termijn. Minder koffie drinken, bouw je best langzaamaan af. Kopje per kopje...

  Eet uitgebalanceerd

  Soms lijkt het wel alsof je plots meer honger hebt dan gewoonlijk. Je wil vooral iets eten waar suiker in zit. Hoe graag je ook koekjes of ijsjes wil verorberen, ze maken je alleen maar meer moe na de suikerpiek. Na zo'n drukke eventdag doe je er liever geen schep bovenop. Voed je hersenen met kwaliteit! Knack lezen is daarvoor niet voldoende ;-). Groenten, fruit, eiwitten en vetten bevatten stoffen die je nodig hebt om optimaal te functioneren. Wanneer je de juiste hoeveelheden eet, blijven je bloedsuikerspiegel en hormoonproductie in balans. Om de 2 à 3 uur iets gezonds eten, zou je energie op pijl houden.

  Voorbereiding

  Een goede voorbereiding is het halve werk. Je weet uiteraard op voorhand wanneer de dag van je evenement aanbreekt. Je weet meestal ook vooraf of je nadien kan rusten of meteen verder moet. Bereid je dus tijdens het beperkt aantal kalme momenten voor op zo’n drukke dagen. Als je dat goed doet, geef je jezelf de luxe om je de dag na het event te beperken tot enkel het noodzakelijke. Je zal jezelf dankbaar zijn.

  Zonlicht

  Voldoende zonlicht doet je energieniveau stijgen: je voelt je minder slaperig en meer opgewekt. Je maakt endorfine aan waardoor je je gelukkiger voelt. Je lichaam heeft vitamine D nodig. Een halfuurtje per dag buiten zijn is het minimum.

  Niet nadenken

  Lijkt voor de hand liggend, maar als je niet nadenkt over het feit dat je moe bent, voel je je gewoon minder moe. Focus op wat er moet gebeuren en volg bovenstaande tips om fris en productief te zijn. Het zal je verder helpen dan de pijnlijke gedachte aan je heerlijk warm bed.

  Eens het écht tijd is om te relaxen, kijk dan hier even voor wat inspiratie om te ontstressen op verschillende manieren.

   

   

  Tips

  1. Planidoo

   Wil je het risico niet lopen om een actie of interessante artikels te missen? Ontvang onze maandelijkse tips in je mailbox!
   Nieuwsbrief